Lentopalloilija Eemeli Koukin erinomainen syyskausi 2018 kotimaisessa Mestaruusliigassa päättyi ikävästi, kun Hurrikaani-Loimaan avainpelaajiin kuuluva Kouki loukkasi nilkkansa ennen joulua Suomen Cupin ottelussa Raision Loimua vastaan.

Vamma osoittautui siinä määrin vakavaksi, että nilkka vaati leikkaushoitoa. Nilkka operoitiin joulun välipäivinä – ja samoihin aikoihin tuli myös tieto Eemelin valinnasta Mestaruusliigan joulukuun kuukauden pelaajaksi.
Eemelin nilkasta leikattiin nivelsiderakennetta sekä jalkaterän alueen murtuma. Kuntoutuksen suhteen tavoitteet olivat selvät: tärkeät playoff-pelit käynnistyisivät keväällä ja joukkue kaipaisi kaikki tärkeät osaset mukaan mestaruusjahtiin. Alusta asti oli kuitenkin selvää, että nilkan ehdoilla edetään – tarpeettomia riskejä ei ole järkevää ottaa.
Nilkkaoperaation jälkeinen kuntoutus alkaa perusasioista. Toimenpiteen jälkeen kuormituksen ja varauksen suhteen on alkuun rajoituksia, lisäksi nilkka on melko vahvasti tuettuna ortoosin kanssa. Alkuvaiheessa nilkka rauhoitetaan ja kuntouttava toiminta on muun kehon ylläpitävää harjoittelua matalalla intensiteetillä ja soveltaen. Vähitellen kuntoutus etenee vaiheeseen, jossa nilkan liikelaajuuksia aletaan palauttaa ja tukilihaksistoa nilkan ja jalkaterän alueelta aktivoida. Täysipainoisen varausluvan saamisen jälkeen on kävely opeteltava uudelleen ja haettava luottoa jalan kuormittamiseen eri tavoin ja eri kulmilla. Esimerkiksi tasapainoa sekä asento- ja liikeaistimusta – proprioseptiikkaa – harjoitetaan monipuolisesti. Vastoin yleistä käsitystä kuitenkaan esim. tasapainolauta ei ole välttämätön harjoitusväline. Valtaosa harjoitteista tehdään kovalla lattialla säätelemällä muita elementtejä, sillä esimerkiksi lentopallossa kuten valtaosassa muitakin urheilulajeja myös pelaaminen tapahtuu kovalla alustalla. Tasapainomekanismi, ärsyke ja kehon toimintastrategia on tasapainolaudalla täysin toinen kuin kovalla alustalla.
Liikkuvuus on nilkan kuntoutuksessa osa-alue, jonka kehittyminen ottaa aikaa. Riittävä määrä nilkan liikkuvutta tarvitaan (lihasvoiman lisäksi) muun muassa siihen, että päästään harjoittelemaan juoksua ja erilaisia ponnistuksia sekä hyppyjä. Työ liikkuvuuden ja lihasaktivaation sekä proprioseptiikan suhteen on päivittäistä.

Eemelin kuntoutumisprosessi eteni tavoitteiden mukaisesti ja hän palasi pelikentille pienessä roolissa jo noin kolmen kuukauden kohdalla toimenpiteestä. Valitettavasti Eemelinkään apu ei riittänyt viemään joukkuetta välieräsarjasta finaaleihin asti. Hurrikaani-Loimaan kausi päättyi kuitenkin voitokkaaseen ottelusarjaan ja pronssisiin mitaleihin.–

Eemeli Kouki on voittanut urallaan kahdesti SM-hopeaa (2015, 2017), neljästi SM-pronssia (2010, 2012, 2016, 2019) ja kolmesti Suomen Cupin hopeaa (2011, 2015, 2019). Kaudella 2018/19 Eemeli pelasi jälleen Hurrikaani-Loimaassa yhden Romanian pääsarjassa pelatun kauden jälkeen. Miesten maajoukkueryhmään hän nousi vuonna 2014.

Kuva: hurrikaani.fi