Eric Perrin: ”Lähdin siitä, että toivun kuudessa viikossa”

TPS:n tähtisentteri Eric Perrin toipui pahasta polvivammasta kuudessa viikossa. Oleellista oli kuntoutuksen nopea aloittaminen.

Marko Grönholm ja Eric Perrin seisovat kasvotusten valmiusasennossa. Grönholm kaataa kädessään olevan puukepin Perrinin vasemmalle puolelle ja Perrin kyykistyy koppaamaan sen ennen kuin se osuu lattiaan.

Grönholm on Terveystalon fysioterapeutti, Perrin TPS:n kanadalainen tähtisentteri.

Tämä oli Perrinin arkea usean viikon ajan tammi-helmikuussa. Kuntoutusta. Sitä on monen jääkiekkoilijan arki koko ajan.

Perrin loukkasi polvensa joulukuun toiseksi viimeisenä päivänä Pelicans-ottelussa. Polveen annettiin välitön ensiapu. Seuraavana päivänä, uudenvuodenaattona Perrin oli lääkärin vastaanotolla ja magneettikuvissa.

Polvi oli hajonnut pahasti. Polven sivuside oli revennyt.

– On tärkeätä, että vammaan päästään puuttumaan mahdollisimman nopeasti. Jos potilas ontuu vielä viikko loukkaantumisen jälkeen, paraneminen hidastuu kuukaudella tai kahdella, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Hannu Lähteenmäki kertoo.

Perrinin kuntoutus alkoikin saman tien.

– Paranemisprosessi ei lähde liikkeelle, jos loukkaantunutta kohtaa ei liikuteta tarpeeksi. Perrinin tapauksessa pääsimme saman tien vauhtiin ja kuntoutus onnistui hyvin, Grönholm sanoo.

–Polven pitää mennä suoraksi, reisilihaksen toimia ja kävelyn sujua ontumatta ennen kuin kuntoutusta voi kunnolla aloittaa. Perrin tuli vastaanotolle ontuen, mutta lähti sieltä jo ensimmäisen kerran jälkeen lähes ontumatta.

Grönholm kuntoutti Perriniä vahvistamalla polven seudun lihaksia ja muita tukikudoksia ”bulletproofaamalla bodyn”, kuten hän asian ilmaisee.

– Idea on se, että loukkaantuneen alueen kudosrakenteita vahvistetaan niin, että samanlaista vammaa ei tulisi uudestaan. Rakennetaan ympärille kudoksista tukikorsetti, Grönholm kertoo.

Ohjelmassa oli paljon liikkeitä, joilla erilaisia liikesuuntia vahvistettiin. Laitteita ei Grönholmin mukaan juuri käytetty.

Perrinille polvivamma oli toinen uran aikana. Ensimmäisen kerran hän kärsi polvivammasta 1990-luvun lopulla pelatessaan IHL-liigaa Kansas Cityssa.

Kuuden viikon toipilasaika kävi pitkäksi, kun Perrin olisi kipeästi halunnut olla kaukalossa auttamassa joukkuettaan. Ja silti kuusi viikkoa on vastaavissa vammoissa lyhyt sairausloma. Monesti vastaava vamma vaatii monta viikkoa pidemmän kuntoutusjakson.

– Grönholm arvioi heti aluksi, että kuntoutukseen menee vähintään kuusi viikkoa. Käytin sitä motivaattorina. Ajattelin, että paranen kuudessa viikossa, vaikka mikä olisi. Se oli hyvä haaste, sillä rakastan haasteita, Perrin nauraa.

–Sen opin ainakin, että on todella tärkeätä saada kuntoutus mahdollisimman pian käyntiin. Ensimmäiset päivät loukkaantumisen jälkeen ovat paranemisen kannalta todella tärkeitä. Senkin takia oli hyvä päästä heti kuntoutukseen, ettei jäänyt aikaa säälitellä tilannetta.

Perrin palasi kaukaloon tasan kuusi viikkoa loukkaantumisensa jälkeen. Aikataulussa.

–Puristin sen siihen. Itse asiassa yritin saada pelilupaa jo edellisellä viikolla, mutta varmaan parempi jatkon kannalta, etten sitä saanut. Edessä ovat kuitenkin kauden tärkeimmät pelit, Perrin sanoo.

Teksti: Jussi Leppäsyrjä / Turun Sanomat (17.2.2016)

Ensimmäiset päivät loukkaantumisen jälkeen olivat paranemisen kannalta todella tärkeitä.

– Eric Perrin

Suomeen ensimmäisen kerran vuonna 2000 tullut Eric Perrin pelasi uransa aikana Liigan runkosarjassa yhteensä 643 ottelua ja teki niissä 532 (189+343) tehopistettä. Perrin on Liigan historian tehokkain ulkomaalaispelaaja. Hän on kaikkien aikojen pistetilastossa 18. sijalla.

Liigan pudotuspeleissä Perrin pelasi 96 kertaa ja teki näissä otteluissa 75 (28+47) tehopistettä.

Hän voitti JYPin paidassa SM-kultaa vuonna 2012 ja edusti JYPin lisäksi Suomessa Jokereita, Ässiä, HPK:ta ja TPS:ää. Kolmen ensimmäisen Suomen-vuotensa jälkeen Perrin pelasi yhteensä seitsemän kautta Venäjällä, Sveitsissä ja Pohjois-Amerikassa. Vuosina 2003–2009 hän pelasi yhteensä 245 NHL-runkosarjaottelua Tampa Bay Lightningin ja Atlanta Thrashersin riveissä.