Jääkiekkoilija Juraj Slafkovsky loukkasi olkapäänsä kontaktitilanteessa kesken kauden 2020/21 ja juuri ennen U20 MM-kisoja.

Jurajn olkapäässä todettiin AC-nivelen luksaatio eli olka-solisluunivelen sijoiltaanmeno. Vamma tapahtui kriittiseen aikaan, sillä vain kuukauden kuluttua vamman tapahtumisesta edessä olivat U20 MM-kisat, jotka olivat Jurajn kauden päätavoite. Hoitolinjasta käytiin keskustelua kaikkien osapuolten kesken ja selvää oli, että jos leikkaushoitoon päädyttäisiin, olisi koko loppukausi myös kevään otteluiden osalta todennäköisesti ohi, joten yhteisymmärryksessä asian suhteen päädyttiin kuntouttavaan hoitolinjaan.

AC-nivelen luksaation jälkeinen kuntoutus alkaa rauhallisesti: Nivelsiteille on taattava hyvät paranemisolosuhteet, joten olkapään liikettä on alkuun rajoitettava. Lepo ei kuitenkaan ole urheilijan kuntoutusta, vaan olkapään seudun rauhoittamisen ajaksi laadittiin mahdollisimman kattava muiden kehon alueiden harjoitusohjelma. Varsinainen olkapään alueen kuntoutus aloitetaan progressiivisesti muutaman viikkojen jälkeen vammasta, palauttaen liikelaajuutta ja voimantuotto-ominaisuuksia.

Kuntoutuksen edetessä pelkkä lineaarinen liike tai voimantuotto ei kuitenkaan jääkiekkoilijalle riitä, sillä lajissa olkapään seutuun kohdistuu hyvin nopeita voimantuottovaateita erittäin vaihtelevilla nivelkulmilla. Tästä syystä kuntoutuksessa on tuotava mukaan myös ns. non-lineaarista lähestymistapaa, jossa olkapään alueen integroiminen osaksi laajempia liikeketjuja varmistuu. Tärkeä elementti tässä on varmistaa myös, että vamman jälkeen ei urheilijalle jää pelkoa tai välttelyä vamma- alueen kuormittamisesta, joka voisi pahimmillaan vaikuttaa dramaattisesti lajisuoritukseen. Jurajn kohdalla kuntoutus onnistui erittäin hienosti ja tavoitteeseen päästiin: Juraj lähti maajoukkueen leiritykselle mukanaan tarkat ohjeet fyysisestä kuormittamisesta ja harjoittelusta – ja pääsi pelaamaan U20 -turnauksessa, jonka jälkeen hän murtautui lopulta myös miesten MM-kisaryhmään.

Jääkiekkoilija Juraj Slafkovsky teki läpimurtonsa kaudella 2020/21, jolloin hän murtautui Slovakian miesten maajoukkueeseen ja hänet valittiin MM-lopputurnaukseen hyvin menneen U20 MM-turnauksen jälkeen. Seuraavalla kaudella Juraj dominoi vasta 18-vuotiaana Pekingin olympialaisissa, missä hän voitti sekä maali- että pistepörssin ja hänet valittiin turnauksen tärkeimmäksi pelaajaksi. Vuonna 2022 Montreal Canadiens draftasi Jurajn NHL Draftin 2022 ykkösvarauksena ja kaudeksi 2022/23 hän siirtyi Canadiensin riveihin.