Amerikkalaisen jalkapallon pelaaja Kirsti Nirhamo sai polven eturistisidevamman treeneissä tammikuussa 2021. Hoitolinja kallistui leikkaushoitoon ja edessä oli pitkä kuntoutusjakso.

Kipan polvivamman jälkeinen kuntoutusprosessi eteni aikataulussaan ja hän pääsi palaamaan takaisin peliin 9 kuukauden kohdalla leikkauksen jälkeen, suoraan lippupallomaajoukkueen riveihin ja MM-kisoihin. Kuntoutustaival ei kuitenkaan ollut helppo ja pelkästään nousujohteinen: mukaan mahtui monta vaihetta sekä ymmärrettävää turhautumista ja kuntoutusväsymystäkin. Kirsti joutui seuraamaan sivurajalta, kun hänen seurajoukkueensa voitti Suomen mestaruuden amerikkalaisessa jalkapallossa – ja ilon keskellä oli tuolloinkin mukana ripaus harmistuneisuutta siitä, kun intohimoinen huippu-urheilija ei päässyt kokemaan mestaruutta kentältä käsin ja osallisena peliin.

Pitkä kuntoutusprosessi vaatii yksilöltä määrätietoisuutta ja sitoutumista: Piinkovana ja tunnollisena harjoittelijana tunnettu Kirsti toteutti kuntoutussuunnitelmaa erinomaisella sykkeellä koko matkan ajan, ja vaikka pelikausi menikin sivu suun, päästiin prosessin edetessä vähitellen enenevissä määrin kiinni lajitekemiseen ja mm. osallistumaan leireille yhdessä sovittujen ja kuntoutuksen etenemisen määrittämien rajoitusten puitteissa. Prosessin eri vaiheissa tehdyt testit kertoivat omaa tarinaansa siitä, mihin harjoittelua tuli kulloinkin kohdistaa ja auttoivat määrittämään välitavoitteita kokonaistavoitteen sisälle.

Kipa saapui noin vuoden kohdalla leikkauspäivästään vieraakseni isännöimääni Fysioterapiaa liikkeellä -podcastiin ja otimme katsauksen taaksepäin edeltäneen vuoden tapahtumiin: Keskustelimme podcast-jaksossa Kipan polvikuntoutusprosessista ja sen kaikista vaiheista. Puhuimme jaksossa Kirstin kanssa eturistisideleikkauksen jälkeisestä kuntoutuksesta ja tunnelmista potilaan näkövinkkelistä, emme niinkään fysioterapian tarkasta sisällöstä ammattilaisen kulmasta katsoen. Fysioterapiaprosessin kannalta keskeisen tärkeää on muistaa, että kuntoutusprosessin keskiössä on aina yksittäinen ihminen – ajattelen vahvasti, että yksilöllisyys on onnistuneen prosessin yksi keskeinen kulmakivi (mutta ei aina valitettavasti itsestäänselvyys).

Kuuntele podcastista Kirstin tarina ja hänen kokemuksiaan pitkästä kuntousprosessista. Kipa kertoo varsin suorasanaisesti ja rehellisesti omista ajatuksistaan matkan varrelta ja uskon, että samaa prosessia läpikäyville yksilöille jakso antaa kenties pientä vertaistukea pitkän kuntoutustaipaleen ajalle – ja toisaalta pohdittavia asioita vaikkapa hoitolinjan valintaan!

Kuva: Ari-Matti Ruuska / Turun Sanomat

Kirsti Nirhamo on amerikkalaisen jalkapallon kotoisen liigan all stars -palkittu pelaaja usealta kaudelta. Kirsti pelaa jenkkifutista Turku Trojansissa ja on vakiokasvo maajoukkueessa. Lisäksi Kirsti edustaa Suomea myös lippupallomaajoukkueessa.