Kuva: Tiina Pirilä / FC TPS

Polven eturistisiteen (ACL) repeämä on yleinen urheiluun ja liikuntaan liittyvä polvivamma. ACL-vamma – kuten myös muut polven ligamenttivammat (MCL, LCL ja PCL) – on erittäin tuttu ongelma ja potilasryhmä vastaanotollani. Polvivamman kuntoutusprosesseja hoidan heti vamman jälkeisestä akuuttivaiheesta aina turvalliseen urheiluun paluuseen saakka. Vamman asteesta, mahdollisista liitännäisvammoista sekä hoitolinjasta riippuen kuntoutusprosessi saattaa kestää parista kuukaudesta aina jopa vuoteen saakka.

ACL-repeämän hoito on ollut viime vuosien aikana murroksessa: Aiemmin hoitolinja oli varsin herkästi kallellaan operatiiviseen suuntaan, mutta nykyään tiedämme, että ACL-repeämän saaneista potilaista varovaisenkin arvion mukaan noin puolet kuntoutuu asianmukaisella fysioterapialla ilman leikkaushoitoa täysin toimintakykyiseksi ja vailla minkäänlaisia urheiluunkaan liittyviä rajoitteita.

Hoitolinjan valintaan vaikuttaa kuitenkin aina monia tekijöitä ja hoitokokonaisuus tulee suunnitella yksilöllisesti. Kumpikaan hoitolinja (operatiivinen vs. ei-operatiivinen) ei ole lähtökohtaisesti toista oikeampi, vaan potilaalla on usein valittavissa kaksi oikein hyvää vaihtoehtoa itselleen. Hoitolinjasta riippumatta ACL-vamman jälkeen tarvitaan nousujohteista, määrätietoista ja osaavaa fysioterapiaa kuntoutumisen ja urheiluun paluun varmistamiseksi.

Kirjoituksiani ACL-vammasta

Olen kirjoittanut polven eturistisidevamman jälkeisestä fysioterapiasta kolmiosaisen blogikirjoitussarjan VK-Kustannuksen blogiin kevät-kesällä 2023. Alla linkit kirjoituksiin:

ACL-repeämän jälkeinen fysioterapia, osa 1/3

Tässä kirjoituksessa käsitellään ACL-repeämän jälkeistä hoitolinjan valintaa sekä alkuvaiheen fysioterapiaohjausta.

ACL-repeämän jälkeinen fysioterapia, osa 2/3

Tässä kirjoituksessa käsitellään laadukkaan ja tarkoituksenmukaisen fysioterapian toteutusta ja sen kulmakiviä keskivaiheen kuntoutuksen osalta.

ACL-repeämän jälkeinen fysioterapia, osa 3/3

Tässä kirjoituksessa käsitellään turvallista urheiluun paluuta ja siinä huomioitavia asioita ACL-repeämän jälkeen.

Videolla leikkeitä ACL-leikkauksen jälkeisestä testaamisesta ennen täysipainoista urheiluun paluuta koripalloilija Aamos Nikulan kanssa.

ACL-asiaa podcastissani

Fysioterapiaa liikkeellä -podcastini jaksossa #46 keskustelimme ft Julius Luomajoen kanssa Aspetarin ACL-kuntoutusprotokollasta.

Fysioterapiaa liikkeellä -podcastini jaksossa #26 keskustelimme ft Eveliina Rauhansalon ja ft Einari Kuritun kanssa muutamista ACL-kuntoutukseen liittyvistä teemoista.

Myös podcastini jaksossa #25 on käsittelyssä ACL, kun urheilija Kirsti Nirhamo kertoo kokemuksiaan leikkauksen jälkeisen kuntoutuksen vaiheista.