Jääkiekkoilija Susanna Tapanin kausi 2018/19 alkoi vauhdikkaasti.

Panostukset kauteen olivat kovat ja kauden päätähtäin kevään MM-kotikisoissa. Urheilija-apurahan myötä taloudelliset resurssit helpottivat yhä ammattimaisempaa tekemistä ja pelaaja- sekä työsopimus TPS:n kanssa puolestaan auttoi kokonaisuuden hallintaa tavoitteellisen urheilun kannalta.

Marraskuussa kuitenkin kolahti: Susanna loukkasi polvensa neljän maan turnauksessa, harjoitusottelun ensimmäisessä erässä.

–  Kanadalainen tuli aika kovaa, ja siinä oli vähän huono tuuri. Lensin laitaan ja luulin ensin, että olin vain kolauttanut polven, Susanna kertoi myöhemmin Ilta-Sanomien haastattelussa.

Turnaus päättyi siihen.

–  Aluksi loukkaantuminen säikäytti, koska se tapahtui Kanadassa. Katsoin viikon, kun toiset pelasivat. En tiennyt, mikä jalassa on, ja Suomessakin piti odottaa kuvauksiin pääsemistä. Odottaminen oli rankin osuus, kertasi Susanna polvivammaansa puolestaan MTV Uutisten haastattelussa.

– Sitten jalka kuvattiin ja todettiin, ettei kyseessä ole mitään vakavampaa. Alkoi kuntoutus, joka sujui paremmin kuin osasin odottaa.

Kuvantamisessa vammaksi varmistui polven sivusiteen repeämä, joka hoituisi ilman leikkaushoitoa. Huippu-urheilijalle pitkä diagnoosin odottelu on kuitenkin henkisesti raskasta ja pahimmat kauhuskenaariot ehtivät mieleen. Kuntoutusjaksolla fyysisten ominaisuuksien kehittymisen lisäksi on huomioitava myös henkinen jaksaminen.

Polven suhteen kuntoutuksessa oli alkuvaiheen jälkeen liikelaajuuksien ja lihasaktivaation palauduttua vuorossa koko nivel- ja kudosalueen sekä liikeketjun toimintakapasiteetin ja yhteistoiminnan kehittäminen vahvistamisen ja muiden ominaisuuksien lisäksi. Fyysiset harjoitukset haastoivat kehoa monipuolisesti – mittasuhteiden ja oman kehon toiminnan ymmärtäminen on keskeinen osa kuntoutuksen aikaista oppimisprosessia.

Susanna palasi pelaamaan aikataulussa: Ennen vuoden vaihdetta ringeten pariin ja tammikuussa jääkiekkoon. Kauden päätavoite ei vaarantunut ja henkinen kantti pysyi vahvana – välissä tuli voitettua myös hopeaa Ruotsin jääkiekkoliigassa. MM-kisoissa Suomen joukkue voitti historiallisesti hopeaa ja Susanna oli yksi joukkueen menestyksen kulmakivistä.

Susanna Tapani kuului ringeten maailmanmestaruuden voittaneeseen Suomen maajoukkueeseen Tampereella 2010, Helsingissä 2016 ja Kanadassa 2017. Hän on voittanut ringeten Suomen mestaruuden RNK:n joukkueessa 2011 ja 2017.

Jääkiekossa Susanna kuului neljänneksi sijoittuneeseen Suomen maajoukkueeseen MM-kilpailuissa 2012 ja 2013 sekä viidenneksi sijoittuneeseen Suomen olympiajoukkueeseen Sotšissa 2014. MM-kilpailuissa 2015 ja 2017 hän voitti pronssia Suomen joukkueessa, kuten myös Pyeongchangin olympialaissa 2018. MM-kilpailuissa 2019 Suomen maajoukkue ja Susanna saavuttivat historiallisesti hopeaa. Jääkiekon SM-kultaa hän voitti Bluesin riveissä vuonna 2013.

Kaudella 2018/19 Susanna edusti jääkiekossa TPS:aa sekä loppukauden ajan Linnköpingiä, jonka riveissä hän saavutti hopeaa Ruotsin sarjassa. Ringetteä hän pelasi RNK:n riveissä.