Jalkapallomaalivahti Henrik Moisander loukkasi olkapäätään torjuntatilanteessa kesken kauden 2019. Pelikauden jälkeen olkapään kanssa päädyttiin leikkaushoitoon ja edessä oli usean kuukauden kuntoutusprosessi.

Henkan olkapää oli käynyt osittain sijoiltaan torjuntatilanteessa olkapään osuttua maalitolppaan. Hoitolinja arvioitiin yksilöllisesti kokonaistilanne huomioiden: Henkka pelasi kauden loppuun kuntoutuksen avulla ja vamma päädyttiin operoimaan pelikauden jälkeen. Leikkaushoitona tehtiin olkapään labrumin eli ns. rustorenkaan kiinnitys loppuvuodesta 2019. Tunnollisena harjoittelijana sekä piinkovana ammattilaisena Henkka oli tottunut pitämään kehostaan huolta ja kuuntelemaan sen tarpeita herkällä korvalla. Kuntoutus toteutettiin laadukkaasti ja olkapään ehdoilla edeten ja prosessin alkuvaiheen aikana Henkka solmi jatkosopimuksen FC Interin kanssa tulevasta kaudesta.

Henkan kuntoutusprosessissa erityisen merkitsevää ja leimaavaa oli tiivis yhteistyö kaikkien taustatoimijoiden kesken. Tavoitteena oli täysipainoinen paluu jalkapalloammattilaisen arkeen ja se oli yhteinen kaikkiin prosessiin osallistuneiden tahojen kesken. Tavoitteiseen sitoutuivat urheilijan ja fysioterapeuttien lisäksi koko tiimi, mukaan lukien ortopedi, valmennus ja muut taustajoukot.

Olkapään kuntoutusprosessi alkoi luonnollisesti jo heti vamman jälkeen. Tuon aikajakson tavoitteena oli mahdollistaa olkapään alueen mahdollisimman hyvä toiminta, mukaan lukien liikelaajuudet ja lihasvoimat. Laji- ja oheisharjoittelua muokattiin tarvittavin osin ja olkapään tuennallista teippausta käytettiin tilanteen mukaan. Yleisellä tasolla tiedämme hyvin, että leikkauksen jälkeisen kuntoutumisen kannalta nimenomaan leikkausta edeltäneen vaiheen toimintakyvyn taso toimii yhtenä ennusmerkkinä.

Leikkauksen jälkeen kuntoutumisprosessi toteutui nousujohteisesti ja kulki alkuvaiheen liikelaajuuksien kasvattamisen kautta lihasten vahvistamiseen ja erilaisten liikemallien harjoittamiseen sekä mm. motoriikan eri osa-alueiden, kuten silmä-käsikoordinaation, kohentamiseen. Kuntoutus toteutui operoivan yksikön lisäksi joukkueympäristössä ja merkillepantavaa tässä prosessissa oli erityisen tiivis yhteistyö fysioterapeuttien kesken: Minä vastasin prosessin kokonaisuuden suuntaviivoista ja progressioista, mutta FC Interin edustusjoukkueen fysioterapeutti Ville Peltonen valvoi ja modifioi suunnitelman päivittäistä toteutusta joukkueharjoittelun ohessa. Fysioterapiakäynnit vastaanotollani Terveystalolla toteutuivat muutaman viikon välein ja niiden aikana katsottiin aina kohdilleen suuntaviivat ja hienosäädöt tuleville jaksoille – Ville seurasi, ohjasi ja auttoi kuntoutusta kontrollikäyntien välillä arjessa.

Kokonaisuudessaan kuntoutumisprosessi eteni erinomaisen hyvässä yhteisymmärryksessä ja suunnitelman mukaisesti. Tavoitteeseen päästiin ja Henkka palasi tolppien väliin Veikkausliigakaudeksi 2020 vailla murhetta olkapään tilanteesta.

Kuva: Tero Wester / fcinter.fi

Kuntoutus meni todella hyvin putkeen silloin ja urheilijana muistelee lämmöllä sitä, kuinka paljon tukea prosessissa sai sekä leikkausyksiköstä että seuralta.

– Henrik Moisander

Henrik Moisander pelasi urallaan yli 230 Veikkausliigaottelua ja yhden A-maaottelun. Uransa hän päätti kauden 2021 päätteeksi FC Interin paidassa.